Komm'A Communicatie - Tekst en communicatie voor web en print

Het testimonial

Een testimonial is een aanbeveling van een tevreden klant. Een positief verhaal, dus, over een product, dienst of ander onderdeel van uw bedrijf of organisatie. In een testimonial bent u niet zelf aan het woord, maar vertelt uw klant waarom hij of zij tevreden is. En juist dat menselijke karakter maakt een testimonial tot een ijzersterk communicatiemiddel.

Waarom een testimonial?

De kracht van een goed testimonial is dat het geen opgetuigd verkoopverhaal is, maar de oprechte mening van uw klant. Er zijn verschillende redenen om testimonials te gebruiken in uw communicatiemix. Een goed testimonial:

 • overtuigt: uw klant treedt op als uw ambassadeur. Dat trekt mensen eerder over de streep, dan wanneer uzelf uw positieve kanten gaat belichten.
 • is herkenbaar: een testimonial zorgt voor herkenning bij anderen in dezelfde doelgroep. “Als zij dat probleem zo hebben opgelost, zal dat bij ons ook vast zo werken.”
 • is geloofwaardig: de klant is oprecht over zijn of haar ervaringen en dat zorgt voor een positieve uitwerking.
 • stelt ‘de mens’ centraal: een product of dienst krijgt een gezicht en blijft niet langer abstract. Mensen kopen nu eenmaal liever van mensen, ook in zakelijke toepassingen.

naar boven

10 tips voor een professioneel testimonial

 1. Vertel wie uw klant is met volledige naam, toenaam en functie. Ook waar hij of zij werkt. Dit draagt bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal.
 2. Vraag altijd toestemming voor publicatie. Geef aan dat u het testimonial – of delen eruit - op verschillende manieren wilt gebruiken (referentie, website, nieuwsbrief, flyer, etc.).
 3. Ga altijd in op specifieke voordelen van het product of de dienst. Hoe meer u specificeert, hoe beter. Wat is overtuigender: “De nieuwe software is perfect!” of “De nieuwe software werkt perfect, omdat de wijzigingen nu automatisch in ons systeem komen. Dat scheelt twee uur invoerwerk per week!”
 4. Zorg ervoor dat het testimonial een oprechte mening is. Ga eventuele problemen die misschien eerder speelden niet uit de weg, maar vertel hoe ze zijn opgelost. Dat geeft vertrouwen.
 5. Gebruik verzorgde spreektaal in citaten. In een testimonial gaat het erom dat een klant zelf vertelt wat hij of zij vindt. Dat is meestal niet in volzinnen met moeilijke, lange woorden, maar in duidelijke, directe taal. Let wel op de leesbaarheid en het taalgebruik.
 6. Zorg voor herkenbaarheid bij uw doelgroep. Testimonials zijn vooral relevant en overtuigend voor anderen als zij zich erin herkennen. Een IT-manager neemt eerder iets aan van een andere IT-manager; een leraar van een andere leraar.
 7. Gebruik kaders voor bijvoorbeeld achtergrondinformatie over het product of de dienst, voor informatie over de organisatie van de klant, een stappenplan, etc. Zo trekt u de lezer sneller het verhaal in.
 8. Gebruik foto’s als dat kan en schrijf er een pakkend bijschrift bij. Het fotobijschrift moet de lezer aanzetten tot verder lezen.
 9. Zorg voor een aansprekende titel en een prikkelend citaat in de introductie van het testimonial.
 10. Voor testimonials op websites: geef een korte samenvatting of interessant citaat op de webpagina. Maak het volledige testimonial beschikbaar als pdf. Geen enkele bezoeker leest direct een volledig testimonial op het web.

naar boven

Testimonial of case-study?

Een testimonial of een case-study. Twee termen met ongeveer dezelfde lading. Toch is er een verschil.
Een testimonial is een positief verhaal waarin een klant zijn of haar tevredenheid toont over een product of dienst. Er is meer ruimte voor meningen.
Een case-study heeft ook een positieve toon, maar is neutraler. Het gaat hier vooral om probleem, oplossing en resultaten. Bovendien komen specificaties, feiten en cijfers aan bod.

naar boven

Zelf een testimonial schrijven of uitbesteden?

De 10 tips voor testimonials bieden u een prima houvast om zelf aan de slag te gaan. Maar u kunt ook uw testimonial door Komm'A laten schrijven. Wat kunt u verwachten?

 • Schrijven en redigeren van testimonials en case studies;
 • Teksten in het Nederlands en Engels;
 • Op basis van telefonische of persoonlijke interviews;
 • Een objectieve benadering als ‘relatieve buitenstaander’;
 • Professionaliteit, korte doorlooptijd, reëel tarief;
 • Als extra: heel vaak nuttige feedback vanuit het interview.

Voorbeelden testimonials door Komm'A

Enkele voorbeelden van testimonials die Komm'A heeft geschreven of geredigeerd in Nederlands en Engels.

Voorbeeld 1: Testimonial industrie - tekst
Voorbeeld 2: Testimonial industrie - tekst (Engels)
Voorbeeld 3: Testimonial onderwijs- tekst
Voorbeeld 4: Testimonial ICT - redactie

naar boven

EngelsNederlandsNieuwsbriefWebtekstDirect mailTekstadviesE-mailnieuwsbriefFolderTekstschrijverTekst-checkTestimonialBrochureWebcommunicatie

Werk van Komm'A